« Takaisin

Selvitys kulttuuriympäristöön liittyvästä kansalaistoiminnasta - Utredning om frivilligarbete inom kulturmiljöbranschen

Vastaa kyselyyn 12.6. mennessä!

Suomen Kotiseutuliitto tekee valtakunnallisen selvityksen kulttuuriympäristön parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä. Suomalaiset toimivat hyvin aktiivisesti kulttuuriympäristöjensä hyväksi. Yhdistyksille ja kansalaisille suunnatulla kyselyllä selvitetään nyt ensimmäistä kertaa laajasti toiminnan kattavuutta ja laatua. Selvitys tuo esiin myös mahdolliset tuki-, tieto- ja koulutustarpeet.

Selvitys ja kysely koskevat kaikkia, jotka hoitavat vapaaehtoisesti esimerkiksi luontoa, maisemaa, tai rakennusperintöä, järjestävät tapahtumia, talkoita tai kursseja, osallistuvat ja vaikuttavat aluesuunnitteluun, tai tiedottavat kulttuuriympäristöön liittyvistä asioista.

Kiitos, jos voit käyttää aikaasi vastaamiseen! Sitä kuluu noin 10-20 min. Kysely on avoinna 12.6. saakka.

Vastaa suomeksi osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistokysely

Lämna in dina svar på svenska på adressen www.kotiseutuliitto.fi/kulturmiljoenkaten

Vastaa vapaasti niihin kysymyksiin, joihin haluat ja kerro oma mielipiteesi. Yhdistyksen ei tarvitse muodostaa yhteistä kantaa ja yhdestä yhdistyksestä voi vastata niin moni henkilö kuin haluaa. Pyydämme välittämään tietoa kaikille vapaaehtoisille.

Vastauksia ei julkisteta sellaisenaan, eikä yksittäistä vastausta pysty jäljittämään vastaajaan.

Vastauksesi vaikuttaa näin:

1.      Selvityksen myötä tiedämme, mitä tietoa ja osaamista yhdistykset ja kansalaiset tarvitsevat. Vastausten perusteella voidaan tuottaa tietopaketteja, koulutusta ja yhteistyötä toiminnan tueksi.

2.      Annat oman panoksesi valtakunnallisen kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon. Vaikutuksen suuntautuvat paikallistasolle: kansalaisten kulttuuriympäristön lukutaito kehittyy ja paikallisidentiteetti vahvistuu, ympäristöä hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti viranomaisten ja kansalaisten yhteistyönä ja alueiden vetovoima vahvistuu.

3.      Kulttuuriympäristön ja kansalaisten pääsee kuuluville myös lainsäädännössä ja kehittämislinjoja suunniteltaessa.

- Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyttä ympäristöä, johon kuuluvat rakennettu ympäristö, muinaisjäännökset ja kulttuurimaisemat, perinnebiotoopit sekä niihin liittyvä aineeton kulttuuriperintö. Se on korvaamatonta kansallista omaisuutta sekä mielekästä elin- ja toimintaympäristöä. Kulttuuriympäristö on myös jokaisen arkista lähiympäristöä ja rakasta kotiseutua.

- Kulttuuriympäristöalalla toimivat mm. paikallismuseot, kaupunginosa-, kotiseutu-, ja kylä- ja luonnonsuojeluyhdistykset, maanomistajat, useat valtakunnalliset järjestöt, ja monet muut aktiiviset kansalaiset.

Lue lisää Kulttuuriympäristö ja kansalainen -selvityshankkeesta.

Läs mer om utredningsprojektet Kulturmiljön och medborgaren.

 

Suomen Kotiseutuliitto on hankkeen päävastuullinen toteuttaja. Suomen Kotiseutuliitto on valtakunnallinen kotiseututyön keskusjärjestö ja Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista. Kotiseutuliitto on aktiivinen paikallisuuden puolestapuhuja, joka kehittää kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun.

Selvityshankkeessa ovat mukana lisäksi:

•    Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka

•    Maa- ja kotitalousnaiset

•    Maaseudun Sivistysliitto

•    Suomen Kulttuuriperinnön tuki

•    Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura

•    Suomen kylätoiminta

•    Suomen luonnonsuojeluliitto

•    Suomen Omakotiliitto

 

Kysyttävää?

Ota yhteyttä: Sini Hirvonen, koordinaattori, Suomen Kotiseutuliitto
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 045 614 0464