Mikä on seurantalo?
Sali on seurantalon sydän. Soihtula, Oulainen. Kuva Tuomas Uusheimo.
Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista. Taloja ovat rakentaneet mm. työväenyhdistykset, nuoriso-, maamies-, raittius- ja urheiluseurat, vapaapalokunnat sekä kotiseutu- ja marttayhdistykset. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla. Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on nykyisin noin 2 500. Seurantaloja ovat myös monet vanhat koulut ja muut rakennukset, joita kyläyhdistykset ovat kunnostaneet kokoontumus- ja juhlatiloikseen.
Seurantaloilla on pitkä historia avoimen kansalaistoiminnan ja yhteisten juhlien tiloina. Niissä tanssitaan, soitetaan, lauletaan sekä järjestetään kokouksia, myyjäisiä, näyttelyitä, kursseja ja juhlia. Tilojen vuokraamisesta saadut tulot käytetään talosta koituviin kustannuksiin ja yhdistyksen toiminnan rahoittamiseen.
Talojen vaiheet liittyvät ainutlaatuisella tavalla koko maan ja kunkin paikkakunnan historiaan. Avoimuus on seurantalon tunnuspiirre - seurantaloon ovat kaikki tervetulleita!
Seurantaloja juhlittiin Suomi 100 -juhlavuoden aikana. Juhlavuoden huipennuksesksi ilmestyi valokuvateos Seurantalolla, joka on kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle ja sen aktiivisille kansalaisille.