« Takaisin

Museovirasto: Paimion Kalevan työväentalo on säilyttämisen arvoinen harvinaisuus

Museovirasto 21.9.2015

Paimio-Seura Ry on tehnyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselle esityksen Kalevan työväentalon suojelemisesta. Museovirasto on 17.9.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle antamassaan lausunnossa puoltanut suojelua ja todennut, että työväentalolla on kulttuurihistoriallista merkitystä erityisesti poikkeuksellisen hyvin säilyneiden sisätilojen vuoksi. Esimerkiksi kyläteatterin näyttämö varusteineen on hieno kokonaisuus.

Kalevan työväentalo on rakennettu vuonna 1909. Julkisivu lienee laudoitettu vasta 1920, jolloin rakennukseen myös asennettiin sähköt. Rakennus on julkisivuiltaan pääosin 1950-luvun asussa, mutta sisätiloissa on säilynyt vanhempiakin piirteitä.

Työväentalo on ollut tunnettu paikallisesti erityisesti teatteriharrastuksen tyyssijana. Eteistilat ja juhlasali näyttämöineen ovat säilyttäneet piirteensä hyvin. Jäljellä ovat lipunmyyntiluukku, naulakot ja naisten peilaushuone sekä koko näyttämövarustus ramppivaloineen ja vaatimaton pukuhuone. Myös lavasteita ja muuta teatterirekvisiittaa on säilynyt runsaasti samoin kuin salin irtopenkit.

Rakennus on ollut kyläkunnan yhteinen juhlatalo, jota käytettiin tiiviisti 1900-luvulta 1960-luvulle. Aktiivisessa ympärivuotisessa yleisökäytössä se ei ole ollut enää 40 vuoteen. Rakennus on kärsinyt huollon puutteesta, mutta se on vielä hyvin korjattavissa.

Museoviraston lausunto kokonaisuudessaan on pdf-tiedostona osoitteessa
http://www.nba.fi/fi/File/2674/kalevan-tyovaentalon-suojeleminen.pdf

Lisätietoja

intendentti Anu Laurila, puh. 0295 33 6285
anu.laurila at museovirasto.fi


Kuva: Suomen Kotiseutuliitto