Uudenkaupungin työväentalo

(Työpis)

Uudenkaupungin työväentalo on perinteikäs ja arvokas juhlatilaisuuksien pitopaikka Uudenkaupungin idyllisessä puutalokeskustassa.

Tietoa talon vaiheista

Uudenkaupungin Työväen Yhdistys on maamme vanhimpia, sillä paikallisen ammatti-, työ- ja meriväen yhteisen yhdistyksen perustava kokous pidettiin 9.8.1892. Alusta alkaen myös naiset ovat olleet mukana Työväenyhdistyksen toiminnassa. UTY pyrki kohottamaan työväen sivistystasoa, parantamaan sen taloudellista tilannetta ja herättämään jäsenistönsä kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Alkuun UTY keskittyi ennen muuta sosiaalipoliittisiin toimiin, ja yhdistyksellä oli sairaus- ja hautausapukassa ja oma työnvälitystoimisto. Lisäksi yhdistys kannatti täydellistä kieltolakia. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana yhdistyksen kokouksissa käsiteltiin myös kunnallisia asioita, mutta jäsenistön kiinnostus oli laimeaa, sillä valtuusmiesten vaaleissa (nykyiset kaupunginvaltuuston vaalit) äänioikeus riippui mm. omaisuudesta ja maksettujen verojen määrästä. Työväenyhdistys anoikin jo vuonna 1896 maistraatilta ääniasteikon rajoittamista niin, että suurin äänimäärä olisi 10 ääntä. Työväenyhdistyksen toiminnan alkuvuosiin kuuluivat iltamat, joilla hankittiin rahaa yhdistyksen toimintaan. Ensimmäiset perheiltamat järjestettiin Vallilassa vuonna 1896. Iltamissa kuultiin mm. esitelmiä. Alkuaikoina yhdistyksellä oli lauluseura eli sekakööri Omaa soittokuntaa ei vielä ollut - se saatiin vuonna 1894 - vaan iltamissa soitti mm. kaupungin torvisoittokunta. Alkuinnostuksessa valmisteltiin näytelmiä ja käynnistettiin myös puhujaseura työväestön tiedontasoa lisäämään. Jo varhain UTY:ssä heräsi ajatus päästä omaan taloon. Käytössä oli aluksi ollut koulun voimistelusali, sitten V.P:K:n talo, mutta 1896 UTY ehdotti raittiusseuralle yhdistymistä rakennushanketta toteuttamaan. Hanke kuitenkin kariutui, kun seurat eivät saaneet tukea valtuustolta. Iltamin ja arpajaisin hankituin varoin 1901 yhdistys saattoi ostaa käyttöönsä J.Malmgrenin talon, joka kuitenkin tuhoutui täysin tulipalossa vuonna 1906. UTY:n jäsenet päättivät rakentaa tontille uuden, entistä ehomman talon.

Talon perustiedot

Rakennusvuosi 1907
Huoneistoala m2 500
Henkilömäärä 350


Tilojen vuokraaminen

Onko tila vuokrattavissa? Kyllä
Vuokraushinnat

Koko alakerta kokoushuoneita lukuunottamatta 240 euroa päivältä, mutta vuokraan vaikuttaa tilaisuuden luonne, käyttäjämäärä, käytön jatkuvuus yms. joten hinta voi olla suurempi tai pienempi.

Lähiseudun palvelut ja etäisyydet

Kaikki Uudenkaupungin keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Onko käyttö ympärivuotista? Kyllä

Talon tilat

Sali 230 m²
Näyttämö 75 m²
Ravintola 56 m²
Keittiö 29 m²
WC-tilat n.40 m² alakerrassa
Eteinen n. 60 m² Puolet eteistilasta on erotettu vaatesäilytykseen

Palvelut ja varusteet

Tuolimäärä (kpl) n. 100
Astiastomäärä (hlö) -

Talotekniikka

Lämmitys öljylämmitys, ilmastointi

Keittiövarusteet

Jääkaappi hella, kiertoilma- ja mikrouuni, pakastin

Näyttämövarusteet

Näyttämövalaistus

Muut varusteet

Dia-projektori Internet-liittymämahdollisuus