Sali ja muut sisätilat

Hailuodon nuorisoseuran talo. Kuva Tuomas Uusheimo.

Seurantalojen viehätys perustuu pitkälti niiden usein vaatimattomaan asuun ja niukkoihin yksityiskohtiin ja väritykseen. Korjaustyössä on tärkeää ottaa huomioon rakennuksen sisätilojen ja ulkoasun omaa aikaansa kuvastavat piirteet. Perinteisten seurantalojen erityispiirteitä ovat sali, näyttämö, ravintolatila eli ”puffetti” sekä aulassa sijaitseva lippuluukku.

Katto- ja seinäpinnat

Seurantalojen seinät verhoiltiin usein yläosasta pinkopahvein ja alaosasta paneelein. Puuverhouksia on jaettu kenttiin ja korostettu eri aikakausina erityyppisin listoin.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen yleistyivät jäykät ja kiiltäväpintaiset kartongit. Vanerin käyttö yleistyi 1930-luvulla. Näitä seurasi huokoinen kuitulevy, joka yleistyi sekä kattojen että seinien pinnoitteena. 1950-luvulle on tyypillistä kapeaprofiilisen petsatun paneelin käyttö. 1960-luku toi seurantalojen sisätiloihin lastulevyt, joiden käyttö yleistyi 1970-luvulla tehtyjen lisälämmöneristysten yhteydessä. Hirsipinnalle jätetyissä saleissa usein myös paneelipinnat jätettiin käsittelemättä. 

Seurantalojen päätilat ovat olleet melko niukasti koristettuja ja aikakauden tapaan väritettyjä. Kaupunkien seurantalojen saleihin tehtiin koristemaalauksia 1800-luvulla. Seuraava yhtenäisten maalauskäsittelyiden ajanjakso oli 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin saleja koristettiin tekstein ja koristemaalauksin. Juhlasalin koristeaiheisiin ovat kuuluneet näyttämöiden koristeelliset reunukset sekä parvien etuseinien koristeaiheet. Alkuperäinen väritys ja koristemaalaukset ovat usein peittyneet uusien käsittelyjen alle. 

  • Sisustuksen eriaikaiset lisät ja kerrokset ovat oma arvokas lukunsa talon historiaa. Korjaushankeen tavoitteeksi ei siksi tule asettaa sisätilojen palauttamista aiempaan, jo kadonneeseen asuun.

Salien näyttämöiden kulissimaalaukset ovat osa vuosisataista lavastusperinnettä. Maakansan seurantalo, Iitti. Kuva Tuomas Uusheimo.

Lattia

Perinteisiin seurantaloihin kuuluu yleensä usein värillinen lautalattia. Lautalattian pintakäsittelyksi suositellaan huonetilasta ja tapauksesta riippuen vahausta tai maalausta. Vahattu lattia on myös hyvä tanssittava. Lakatut lattiat yleistyivät vasta sotien jälkeen ja ovat tyypillisiä uudemmille urheiluseurojen taloille. 

Kivirakenteisten seurantalojen lattioiden päällysteinä on käytetty parkettia, erityyppisiä lattialaattoja sekä linoleum-mattoja.

  • Seurantalon lattia tulisi uusia entisen kaltaisella pitkäikäisellä ja kestävällä materiaalilla (lautalattia, linoleum, massiivipuuparketti). Vanhoissa puulattioissa tulisi käyttää vain hengittävää pintamateriaalia.

 

Kalustus, valaistus ja varusteet

Seurantalon salin kalusteina ovat olleet irtotuolit, paikalla tehdyt penkit tai yhteen kytketyt tuolit. Seinustoja kiersi usein penkkirivi. Seurantaloihin on myöhemmin tuotu myös elokuvateattereista vapautuneita tuoleja.

Saliin liittyvän ravintolatilan kalusteina oli perinteisiä tupakalusteita, yksinkertaisia jakkaroita ja pöytiä. Ravintolan varusteisiin kuuluu myös paikalla tehty tarjoilutiski. Jotkut kalustevalmistajat markkinoivat jo 1900-luvun alussa erityisesti seurantaloille tarkoitettuja kalusteita, kuten naulakoita. Seurantalojen salien varustuksiin kuuluvat myös puhujapöntöt ja lipputelineet.

Valaisimet ovat oleellinen osa talojen sisustusta. Seurantaloon kuuluvat perinteellisesti riippuvalaisimet ja lampetit. Vaatimatonta salia koristi yksinkertaisten pallovalaisimien rivi, suuressa salissa valaisimet oli saatettu ryhmitellä ryhmiin. Osassa sodan jälkeen rakennetuissa tai peruskorjatuissa seurantaloissa on käytetty aikakauden taidokkaasti muotoiltuja valaisimia.

Vuosikymmenien saatossa vanhoja valaisimia on vaihdettu loisteputkivalaisimiksi. Vanhoja kunnostusta odottavia valaisimia saattavat olla tallessa talon ullakolla tai varastossa.

  • Seurantalojen vanhojen kalusteiden kunnostus on usein paras vaihtoehto. Mikäli uusia kalusteita hankitaan, tulisi niiden olla talon tyyliin sopivia pääosin puusta tehtyjä.

  • Tilojen valaistus tehoa voidaan parantaa lisäämällä vanhojen valaisimien rinnalle uusia valaisimia. Uusittavat valaisimet tulisi valita talon henkeen sopiviksi.

  • Ainakin salissa, aulassa ja ravintolatilassa on suositeltavaa käyttää vanhan mallisia katkaisimia ja pistorasioita.

 

Soihtulan ravintolan alkuperäinen tarjoilutiski on arvokas osa taloa. Kuva Tuomas Uusheimo.